2013. május 7., kedd

Tier- und Naturpark Schloss Herberstein, (Herberstein állatkert és kastély), SzG3


Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Ez az első hely, amely nem egy konkrét település, amiről összefoglaló beszámolót írok, hanem egy állatkert, kastély, stb. komplexum, de annyira érdekes és szép (meg hosszú a beszámoló), hogy most mégis megteszem.
Ez egy igazi 4 in 1 -ben hely, mivel a belépőjeggyel 4 különböző bemutató helyet tudunk megtekinteni:
1. a kastély
2. a Feistritz szurdok
3. az állatkert
4. a Gironcoli múzeum
Igaz, néhol a funkciók kissé egymásba gabalyodnak, de ez legyen a legkisebb probléma.
Elsőként a kastéllyal fogok foglalkozni, mivel azt néztem meg először. Ez is több egységből áll. Maga a kastély, az ehhez tartozó történelmi kert (a Barokk kert), a történelmi fűszerkert, a gazdasági épületek, stb. Kicsit átlóg az állatkert is, meg itt van az állatkert egyik étterme is (legalább is a neve alapján oda tartozik: Restauran Simbawelt). de kezdjük az elején: a belépő díj eléggé magas, ilyenkor nyáron 14,50 Euro/ felnőtt, minden másra (és kombinációra) van kedvezmény, ezeket a pénztárnál kell megnézni, vagy megérdeklődni. Ha bejutottunk az állatkert területére balra kell fordulni, ez az út megy a kastélyhoz. Már itt felhívom a figyelmet, az egész napos gyalogláshoz nagy szintkülönbségek társulnak, ugyanis az egész komplexum egy hegyoldalra települt, vízszintesen szinte alig megy az ember (én úgy számoltam, hogy legalább 2 Gellérthegynyi magasságot minimum le kell küzdeni). Most egyenlőre lefelé kell menni. A kastélyhoz tartozó területek közül elsőként a Barokk kertbe botlunk bele. Énnek a felső egyharmadában van egy majomház (kis termetű majmoknak), a két oldalon kis szigetekre tudnak kimenni, körülöttük nagyon szép tórendszer van. A kert közepén kis pavilon (benne ivóvízcsappal, máshol nem láttam ilyet). Ez után, ha jobbra megyünk, akkor egy fedett lejárón a kertet lezáró épület túloldalára jutunk, itt van a fűszerkert. Azon végigmenve egy lépcsőn visszajutunk a kert egyik szegletébe. Innen továbbra is lefelé haladva több gazdasági épület mellett megyünk el, ezekben különféle kisebb kiállítások vannak. Egy kisebb kanyar után felülről rá tudunk már pillantani a kastélyra. A fehér színével alaposan elüt a harsogó zöld színtől, ami körül veszi. Figyelem: a kastélyt csak vezetéssel lehet megtekinteni (a belépőjegy ára ezt már tartalmazza!), de érdemes kivárni! 12:00-kor indul az első vezetés, ez után óránként követi a többi. Egy vezetés kb 45 perc. Szerintem kicsit rövid, mert igen sok a látnivaló. Ami fontos, nem összehordott tárgyakat lehet megtekinteni, minden a kastély eredeti felszereléséhez tartozik. A kastély legrégebbi része az ún. Herrenhaus, ez után építették meg a középső részt, majd végül a reneszánsz részt. Ellentétben több más kastéllyal, nem a régire építettek az újat, hanem mindig bővítették a kastélyt. Ahogy haladunk előre a kastély látogatásával, időnként le tudunk tekinteni a Feistritz folyó szurdokára, valamint a kastély régebbi részeire. Innen látszik, hogy milyen kiemelkedő szirten van a kastély, melyet három oldalról körbevesz a folyó. A kastélylátogatás után lementem a szurdokba, a második részben ezzel fogok foglalkozni.
Néhány adalék a Herbersteinekhez:
olyan gazdag család volt, hogy egy időben Stájerország egy negyede az Ő uralmuk alatt volt. Viszont a dicsőség sem örök, a vár mostani urát börtönbüntetésre ítélték, mert az állatkerthez adott állami támogatást nem szabályszerűen használták fel (itt még ez is lehetséges!).

a Herberstein kastély

 a bejárat
 a barokk kert
 a majmok szigete
 a majmok szigete
 a majmok szigete
 a barokk kert
 a barokk kert
 innen már látszik a kastély
 lejárat a fűszer kerthez
 a fűszer kert
 a kastély
 a kastély
 a kastély
 a kastély
 a kastély konyhája
 a Herrenhaus
 kilátás a szurdokra
kilátás a szurdokra

Amikor végeztünk a kastéllyal, lemehetünk a Feistritz szurdokba. Ide két módon juthatunk le. A kastélyt elhagyva azonnal jobbra fordulunk és a kastély fala mellet húzódó úton lemegyünk a szurdokba. A kastély felől ez a leggyorsabb és a legkevésbé fáradságos mód. A másik: a Simbawelt étterem mellet kell elmenni, onnan is le lehet jutni ide. Tulajdonképpen mindegy, mivel mind a két út egy egy hídhoz megy le, a közöttük lévő távolságot a folyóhoz közel futó gyalogúton lehet leküzdeni. Meg kell becsülni ezt a vízszintes távot, mivel ilyenben nem sokszor lesz részünk. A lényeg, hogy ez egy kőrút, tehát kezdjük a nekünk legcélszerűbb helyen a lemenetelt. Amikor a Stubenberg tóról írtam, akkor jeleztem, hogy a tó végénél lévő vízi erőmű után le van a szurdok zárva, itt a magyarázat: a szurdok ezen része magánterület, fizetni kell a látványért (igaz, megéri). Ha már lejutottunk a szurdok aljára, a vár alatt egy nagy piknik területet találunk. Vannak padok is, de igazából sétálni lehet a legjobban ezen a területen. Itt említem meg, akinek van az itt (és az állatkert szinte egész területén) nagyon jól tudja használni nordic walking felszerelését. A piknik tér felől láthatjuk igazán, hogy milyen meredek sziklaoromra települt a kastély (a másik oldal már nem ilyen látványos), viszont fényképezni nagyon nehéz, mivel pont a déli irányba és felfelé kell a kamerát tartani. Célszerű megpróbálni egy fa árnyékából a fényképeket elkészíteni. Érdekes, hogy a régi fa függő hidakat is meghagyták, ezeken természetesen nem lehet átmenni, csak emlékek. Néhány képet feltettem a szurdok tetejéről készített képekből, pedig ezek már területileg az állatkerthez tartoznának, viszont így lehet látni, hogy most már a kastély felett vagyunk, elég magasan (az egész nap végén már eléggé le akar az ember lába szakadni, de szerintem megéri az utolsó centig a dolog).

 lefelé a szurdokba
 lefelé a szurdokba
 lefelé a szurdokba
 a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
 a kastély a szurdok felett
  a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
  a Feistritz szurdok
vissza a kastély felé
 a szurdok peremén
 a kastély a szurdok pereméről
 fel és le
 a szurdok peremén
 a szurdok peremén
 a kastély a szurdok pereme felől
a szurdok pereménA Herberstein komplexum 2 egységével végeztünk, most a területileg legnagyobb részével, az állatkerttel (Tierwelt Herberstein) fogunk foglalkozni (bár lehet, hogy a szurdok nagyobb, de végül is lényegtelen).
Mondjuk ki, nem véletlenül alakult ki, hogy itt állatkert létesült. Miután a birtok kastélyhoz közeli része végül is egy hegyoldalban található, tehát mezőgazdasági tevékenységre nem igazán alkalmas, már a XVII. században elkezdték a Herbersteinek szarvasok betelepítését, vadaspark jelleggel. Kezdetben őshonos állatokkal foglalkoztak, majd (miután nyilvános, látogatható lett a vadaspark) elkezdték az egzotikus állatok betelepítését is. Az állatokat kontinensek szerint csoportosították (erre szintén jó példa még a Zlin-Lesna-i állatkert is). A bemutatás rendszere igen egyszerű: jó nagy területet biztosítunk az állatoknak, hogy jól érezzék magukat, az emberek mozgása által okozott zavarást azzal csökkentem, hogy zömmel sövények között kell mozogni (van úgy, hogy sövény alagúton kell áthaladni), sok helyen kilátó pontot létesítek, onnan és a sövényekbe belerakott üvegezett falakon keresztül lehet az állatokat megtekinteni. Ennek persze az lett a következmény, hogy az állatok tényleg jól érzik magukat, teszik a dolgukat, tehát délben elvonulnak szunyókálni az árnyékba. Ilyenkor nem sok állatot lehet látni. De ez legyen inkább az emberek problémája, az állatokat tényleg jól tartják. Ezen a részen van két kis gyerek játszótér is (nem lehet az egész napot állatnézéssel tölteni). Az egyik egy amerikai vadnyugati stílusban készült, itt kis csúszda, fagylaltozó, hinta, stb. található. A másik az állatsimogató mellett található, ez egy kicsit kisebb. Amint említettem, az állatokkal való találkozás (azok megtekintése) kissé esetleges, valószínűleg ezt felismerve az állatkert bemutatókat is tart, ennek menetrendje szórólapokon megtekinthető. értelemszerűen szombaton, vasár- és ünnepnapokon van belőlük több. Én a gepárd bemutatóba futottam bele. Ennek az a lényege, hogy a gepárd a legjobb formáját futás közben mutatja, ezért meg kell futtatni a közönség előtt. Ezt úgy érik el, hogy egy csákányos sífelvonóhoz hasonló pályát építettek ki, a csákány végére egy szép darab húst helyeznek, majd jó gyorsan lehúzzák a felső végétől az alsó felé, mire a gepárd hatalmas ugrásokkal rohan a hús után. Ezt tényleg csak a természetfilmekben lehet látni (meg itt). 
Visszatérve a terület hatalmas voltára, úgy láttam, hogy kis húzós kocsikat is lehet szerezni és abban lehet vonszolni a gyereket (a saját tolókocsin kívül). A nagy szint különbségek miatt nem alkalmas a kerékpározásra a terület (talán nem is engedik), lefelé megszaladhat és veszélyes lehet a gyerekre nézve. Mindenesetre a gyerekeken nem látszott még a nap végén sem, hogy az állatkert bejárása igen nagy fizikai igénybevétellel jár.

 az állatkert legmagasabb pontján
 az állatkert
 az állatkert
 az állatkert
 az állatkert
 az állatkert
 az állatkert
 az állatkert
 az állatkert
az állatkert, pelikánok
 az állatkert
 az állatkert, vadnyugati játszótér bejárata
 az állatkert, vadnyugati játszótér, fagyizó
 az állatkert, vadnyugati játszótér
 az állatkert, játszótér
 az állatkert, játszótér
az állatkert, az állat simogató
az állatkert, a gepárd bemutató
 az állatkert, a gepárd bemutató
 az állatkert
az állatkertMost jön a terület szerintem legvitatottabb pontja, a Gironcoli Múzeum. Igazából még azt sem tudtam kideríteni, hogy mit is keres itt ez a múzeum, mi volt az oka, hogy ezt pont itt megvalósították? 
Bruno Gironcoli az osztrákok egyik legismertebb képzőművésze, elsősorban ötvös volt, de később a szobrászat területére helyezte át tevékenységi körét. Dolgozott fával, alumíniummal, vassal, üveggel, műanyaggal, de még szurokkal is. 1993-ban Ő kapta az osztrák állam szépművészeti nagy díját. 2003-ban Ő képviselte Ausztriát a Velencei Biennálén. Legnagyobb volumenű kiállítása itt található 2000 m2-en, futurisztikus gép kinézetű szobraival (Ausztriában több helyen elhelyezték szobrait köztereken). Meg kell mondanom, nekem nem a stílusom az ilyen fajta szobrászat, de lehet, hogy ez az én hibám. Mindenesetre, mivel a belépődíjban benne van a múzeumlátogatás is, így megnéztem. Ennyi. A Múzeum alsó szintjén egy nívós presszó van, ott vettem ajándéknak egy Herberstein körteitalt (100%-os), 4,50 Euró volt, még nem kóstoltam meg.
Itt jegyezném meg, hogy a vendéglátóipari egységekkel nagyon szerényen bántak, nem rakták tele a területet mindenféle lángos- és halsütővel, csak kulturált körülmények között lehet árusítani és csak kevés helyen. Igazából az árak sem veszélyesek (osztrák szinten), pld a Simbawelt étteremben 10-12 Euróból meg lehet ebédelni + üdítő. Nincs az ami nálunk, hogy 2 - 3 szoros áron adják a kaját, pusztán azért, mert mondjuk ilyen helyen árusítanak. De ezt már több helyen kifejtettem (igaz, semmi haladás nem történt ez ügyben itthon, de igazából nem is vártam).
Szerintem kihagyhatatlan hely (mármint az egész!).

a Gironcoli Múzeum
 a Gironcoli Múzeum
 a Gironcoli Múzeum
 a Gironcoli Múzeum
 a Gironcoli Múzeum
 a Gironcoli Múzeum
 a Gironcoli Múzeum
 a Gironcoli Múzeum
a Gironcoli Múzeum

Mint a lap tetején említettem, már egyszer voltam itt télen, más helyeken nem volt olyan túl rossz az időjárás, itt fogtam ki a legrosszabbat. Előtte, utána még csak-csak borus volt, itt viszont végig szakadt a hó. Most csak hogy lássuk, milyen a terület télen, feltettem néhány akkori képet (a szakadó hóban). Na ezért jöttem el ide jó időben még egyszer!

 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
 Burg Herberstein és az állatkert
Burg Herberstein és az állatkert

1. kiegészítés:

Időközben idén harmadszor is ellátogattam ide, de most már hoztam a családom egy részét is. Igyekeztem úgy szervezni a dolgot, hogy augusztus 1-én lehetőleg itt legyünk, mivel akkor van a házassági évfordulónk és ezt a helyet elég szépnek ítéltem, hogy ott ünnepeljük meg. Ez persze nálunk csak annyit jelent, hogy ebédelünk egy jót az adott helyen, jelen esetben a Simbawelt étteremben (nagyon nincs is más, mert ez az egyetlen étterem). Sajnos a teraszról hamar be kellett menekülnünk a szárazság miatt nagyon felszaporodott darazsaktól, de ezt leszámítva jól sült el az egész. Az osztrákok most is kitaláltak néhány jó dolgot, amivel segíteni lehet a hely megtekintését. Nekünk a húzós gyerek szekér kellett, szerencsére - mivel hétköznap voltunk ott - volt bőven belőlük. 5 Euróba kerül egy nap, 20 Euró letétet kell adni, amit a végén természetesen visszaadnak. A kis szekér nélkül nem tudtuk volna bejárni a helyet! Itt most csak néhány képet töltök fel erről az útról (ami újdonság), mivel korábban szerintem elég részletesen beszámoltam a helyről. A videót is ekkor készítettem. A terület bejárásában igen hasznos a kék kisbusz (a margitszigetire hasonlít). A bejárat mellől indul és a kastélyhoz megy le (itt kivételesen először le kell menni, hogy utána feljöhessünk!).

Én és Lili a húzós kocsival a barokk kertben
Lili a kis szekérben
Én és Lili a húzós kocsival, úton a kastély felé
 a kastélyban megjelentek a muskátlik is
a kastélyban megjelentek a muskátlik is
a kastélyban megjelentek a muskátlik is
Lili, Éva (a feleségem), Évike (a lányom, Ő a nagynéni)
a kék vonat

Igazából ennyi az újdonság, eszméletlen meleg volt (ekkor volt a 2013-as nagy kánikula), de ennek ellenére jól éreztük magunkat. Ez főleg annak volt köszönhető, hogy elég árnyékos a hely, meg sok vizet kell hozni, vagy üdítőt mert az relatíve drága itt, mi meg hoztunk, ráadásul cipelni sem kellett, elhúztam a kocsiban. Vízvételi hely sincs túl sok, erre azért figyelni kell.

- Fotóalbum (az összes kép!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése